Λεξιλόγιο (ή αλλιώς τι εννοεί ο μάγειρας όταν λέει...)

...σε λάδι που καίει... Εννοούμε το λάδι που είναι έτοιμο για τηγάνισμα ή τσιγάρισμα. Μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε αν το λάδι είναι έτοιμο με το εξής απλό κόλπο: παίρνουμε λίγο ψίχα ψωμί και το κάνουμε μια μικρή μπαλίτσα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι. Αν αυτό αρχίσει αμέσως να τηγανίζεται βγάζοντας μικρές φουσκάλες τότε το λάδι είναι έτοιμο. Ποτέ όμως δεν αφήνουμε το λάδι να κάψει πάρα πολύ. Αυτό το καταλαβαίνουμε γιατί όταν συμβεί αυτό αρχίζει να βγαίνει καπνός με έντονη μυρωδιά. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί τότε μπορεί να ξεπεταχτεί και φλόγα. Αν πεταχτεί φλόγα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ γιατί τότε το λάδι θα πεταχτεί και θα προκαλέσει εγκαύματα σε εμάς και σε όποιον είναι κοντά.
...τσιγάρισμα... Εννοούμε το γρήγορο και απλά επιφανειακό τηγάνισμα. Σε ζεστό τηγάνι και σε αρκετά δυνατή φωτιά βάζουμε λάδι να κάψει. Μόλις το λάδι κάψει τότε ρίχνουμε αυτό που θέλουμε να τσιγαρίσουμε και το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να αλλάζει το χρώμα του. Συνήθως παίρνει ένα ελαφρό καφέ ή ρόδινο όπως λέμε χρώμα. Το τσιγάρισμα είναι ανάλογα με το τι τσιγαρίζουμε από 2-5 λεπτά.
...χυλώσει... Όταν το λέμε αυτό αναφερόμαστε σε σούπες, φακές, φασολάδες κλπ. Με την έκφραση αυτή εννοούμε, τη φάση που το πολύ νερό έχει απορροφηθεί από τα όσπρια και που το φαγητό έχει αρχίσει να πήζει.
...αλευρώνουμε... Σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ρίχνουμε 5-6 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το απλώνουμε. Αν αυτό που πρόκειται να αλευρώσουμε έχει προηγουμένως πλυθεί πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο και να μην έχει πολύ νερό επάνω του. Αρκεί να είναι ελαφρά βρεγμένο και να μην στάζει, γιατί τότε το αλεύρι θα σβολιάσει και θα είναι άχρηστο. Τότε το ακουμπάμε πάνω στο αλουμινόχαρτο με το αλεύρι έτσι ώστε να κολλήσει το αλεύρι ομοιόμορφα.
...πασπαλίζουμε... Παίρνουμε στο χέρι μας λίγο από το υλικό που θα πασπαλίσουμε. Ρίχνουμε λίγο-λίγο έτσι ώστε να απλώνεται ομοιόμορφα.
...μια άκρη του κουταλιού... Βάζουμε τόσο από το υλικό ώστε να καλύπτει την άκρη του κουταλιού και πρακτικά είναι περίπου το 1/3 του κουταλιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου