του Άρη Παπαγιαννόπουλου
Υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες τροφών που όλες είναι εξίσου απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία ενός ανθρώπινου οργανισμού:- Πρωτεΐνες (κρέατα, ψάρια γαλακτοκομικά κλπ)
- Υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμιά, ζυμαρικά, γλυκά, κλπ)
- Λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ταχίνι)
- Βιταμίνες
- Μέταλλα – ιχνοστοιχεία.
Για να έχουμε λοιπόν καλή διάθεση και υγεία στη κατασκήνωση (αλλά και πάντοτε...) ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:
- Πίνουμε άφθονο νερό. Δε ξεχνάμε να πίνουμε 10 ποτήρια την ημέρα, αλλά καλύτερα να αποφεύγουμε το νερό την ώρα του φαγητού. Μισή ώρα πριν είναι καλύτερα. Το νερό (όχι το βρόχινο ή από χιόνι) εκτός από την ικανοποίηση της δίψας, προμηθεύει τον οργανισμό με τα περισσότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που απαιτούνται.
- Κάθε μέρα τρώμε τρία μεγάλα γεύματα, πρωί-μεσημέρι-βράδυ (όχι όμως περισσότερο από μια μερίδα) και δύο μικρά ενδιάμεσα γεύματα, δεκατιανό-απογευματινό. Είναι πολύ σημαντικό να μη μένει το στομάχι χωρίς φαγητό πάνω από πέντε ώρες.
- Προσπαθούμε κάθε γεύμα να έχει και πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά. Πχ, δίνουμε το φρούτο για απογευματινό μαζί με λίγα καρύδια ή λίγο ημίπαχο γιαούρτι, δεν τρώμε μακαρόνια μαζί με ψωμί, σαλάτα και φρούτο γιατί αυτά είναι μόνο υδατάνθρακες, αλλά μακαρόνια με κιμά και τυρί για να προσθέσουμε τις απαραίτητες πρωτεΐνες.
- Η σαλάτα εποχής είναι απαραίτητη σε κάθε γεύμα (π.χ. η ντομάτα για το καλοκαίρι είναι η μόνη τροφή που αναπληρώνει πλήρως ό,τι χάνει ο οργανισμός με τον ιδρώτα).
- Προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο στα ΝΑΙ και λιγότερο στα ΟΧΙ
- Ναι στα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς σε κάθε ενδιάμεσο γεύμα
- Ναι στη σαλάτα σε κάθε γεύμα
- Ναι στο ελαιόλαδο το ταχίνι και τις ελιές
- Ναι στα λευκά κρέατα (κοτόπουλο γαλοπούλα)
- Ναι στα ψάρια αλίευσης, και ειδικά τα λιπαρά (σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί κλπ) 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
- Ναι στα ελαφρά τυριά (Cottage, ανθότυρο, μανούρι, μυτζήθρα)
- Ναι στα όσπρια
- Ναι στα ημίπαχα ή τα άπαχα γαλακτοκομικά
- Ναι στα αυγά φυσικής διατροφής (της κότας)
- Ναι στους ξηρούς καρπούς
- Όχι στα μπισκότα τα τεχνητά αναψυκτικά τους φυσικούς χυμούς με ζάχαρη και τα γλυκά
- Όχι στο πολύ ψωμί (μία φέτα φτάνει)
- Όχι στα ηλιέλαια, τα καλαμποκέλαια, και τις μαργαρίνες (τηγάνισμα και μαγείρεμα μόνο με ελαιόλαδο που το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά)
- Αποφεύγουμε τα κόκκινα κρέατα (Χοιρινά, μοσχάρια, αρνιά)
- Όχι στα ψάρια ιχθυοτροφείου (πέστροφες, σολομοί, τόνοι κλπ)
- Όχι στα κίτρινα λιπαρά τυριά
- Όχι στα αλλαντικά και τα λουκάνικα
- Όχι στα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα βούτυρα
- Όχι στα αυγά από μεταλλαγμένα καλαμπόκια
- Όχι στα πατατάκια και τα γαριδάκια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου